Коментарі

    Календар

    Жовтень 2024
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    « Вер    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  




    Аристократія людського духу

    лежить у основі правди людського

    життя на землі.

    ( з невимовного)

     

     

    Одвічна Січ сьогодні це центр боротьби людини за своє гідне становище у  світі. Де та надія давно вже втрачена разом із вірою в те справжнє, щасливе майбуття гідного способу людського життя  у цьому світі. Але так було не завжди. Якщо заглянути у витоки самої автентичної культури Русів, то там у глибині постає дивовижне  мистецтво їх сроднього життя в світлі  цілісного світу. Саме про це говорить давній запис до кириличного письма, який знаходимо у ризах, рунічних записах давніх русів. Що стояло  у центрі вірувань ще полабських слов’ян з Аркону, де знаходимо буквальне: “ Життя людське є існуванням людини у поєднанні  знання сущого з її розумом, у освяченні світлом  Неба“ .

    Як тут не згадати Платона з його відомим свідченням: “ Щоб зробити миследіяльність сродньою Небу багато чого потрібно зрозуміти через її причетність до Єдиного “. Це і є те саме Єдине суще, що тільки одне має справжній зміст, як за кардиналом Римо – католицької церкви Миколою Кузанським  вже у наші часи.

    Виходить головна задача, що стоїть перед людиною це пізнати світ і себе в ньому, і це є шляхом до омріяного щастя жити в цьому  світі. У який спосіб це досягалося? Відповідь знаходимо у тих же ризах – рунах до кириличного письма давніх полабських Русів:  “ Буття щасливе як добро, що здобувається  тобою у поєднанні сущого з твоєю совістю“.  Ось звідси і постає та лицарська культура, яка панувала у полабських слов’ян, які своїм духом і запліднили  Київську Русь. Де переважно племінні роди київських земель і постали єдиним цілим у тому духовному заплідненні.  Бо сама назва Рус бере своє походження від Ругів, про яких говорили у ті часи Руг – се, з чого з часом і вийшла Рус та і сама назва  країни – Русь.

    Територія полабських слов’ян Ругів в межах острова Руян та мису Аркон була місцем паломничества воїнів – дружинників з земель Середнього Подніпров’я, де вони  набиралися гарту та лицарської звитяги. Яку потім несли у Русь. Саме цю культуру світового лицарства знаходимо вже у Святослава Хороброго,  у його зверненні до супротивника: “ Іду на ви”. Мабуть тому Ярослав Мудрий і притримувався тісного союзу з тим джерелом лицарської звитяги, яке несли у собі слов’яни з Аркону.

    Отже пробудження людського духу від початку було тим головним, що стояло за тією державністю Руси, поєднаної у одне цілісне запровадження у звичаєвій лицарській культурі.

    Саме ця культура пробудженого духу людини панувала і на Січі, вже у козацькому січовому товаристві, де за свідченням Олеся Бердника панував втаємничений дух характерництва. Виходить, що Одвічна Січ є тим духом України – Руси, що і сьогодні лежить у відродженні нації та державності в країні. Головна поєднуюча ідея козацького лицарства  якої, постає у високо піднятій гетьманській булаві над головою. На цій самій лицарській культурі, де панує честь, совість,  порядність та висока гідність і збудована об’єднана сьогодні Європа. І саме через це Україна де козацькому роду таки  нема переводу і  належить саме європейській культурі, а не ідеології азійської артілі з якою сьогодні бореться. Чому? Мабуть тому, що правда людського життя походить від причинної правди цілісного світу в якому саме і панує її дух. Тому прозріння своєї сакральної сутності, це та основа, що сьогодні поєднує людство у одне ціле. І в якому архаїзм поверхневих ідеологій викреслює все те з людського життя, заводячи людство у світову кризу. Тому головна задача сьогодення пізнати світ і себе в ньому, що і є шляхом щасливого майбуття на цьому світі.  Знову ж таки чому? Пізнати самого себе – означає пізнати істину, стати на шлях її пізнання”, – знаходимо у визначного російського філософа Володимира Сергійовича Соловйова. Дуже недоречно забутого росіянами сьогодні.

    Саме тому з вище приведеного слідує, що платформа української Одвічної Січі у новому відродженні характерництва в Україні, є тією ідеологічною основою, яка як і в давні часи здатна поєднати Русів у одне ціле, прибираючи будь які недоречні конфлікти існуючі сьогодні на територіях слов’янства. Головна умова миру стоїть саме за цим.



    Comments are closed.